Bliver lønsikring noget alle bør have, når dagpengene ikke følger den generelle lønudvikling?
Med skattereformen i 2012 blev det ifølge 3F besluttet, at dagpengesatsen skulle reguleres med 10% mindre end lønudviklingen. Dette har betydet, at forskellen mellem gennemsnitslønnen og dagpengesatsen er vokset med 20% på 20 år.
Skellet mellem løn og dagpenge bliver altså kun større og større for hvert år der går, og vi bør spørge os selv – hvornår vil vi ikke længere kunne forsørge os selv med dagpenge?
Mange er allerede nået det punkt, grundet høje lønninger og derved højere levestandard. For disse personer er en dagpengesats en falsk tryghed, da den i mange tilfælde kun kan dække en brøkdel af de udgifter man har, hvis man både har bolig, bil og børn.
Hvis man, som flere og flere danskere oplever, ikke kan forsørge sig selv på en dagpengesats kan man tegne en lønsikring. Men hvad er en lønsikring egentlig og er det noget du har brug for? Lad os se på det herunder.
Hvad er en lønsikring?
En lønsikring er en forsikring, som går ind og supplerer dine dagpenge. Dagpenge satsen er på 16.633 (2018), men hvis du tjener 35.000 om måneden, så vil du den dag du mister dit arbejde, stå og mangle næsten 15.000, hver måned.
Her kan en lønsikring gå ind og dække denne forskel og supplere op, så du får ca. den samme ”løn”, selvom du er på dagpenge. Fordi en lønsikring supplerer op, kalder man det også typisk for en ”supplerende lønsikring”.
En lønsikring er dog ikke gratis, og det er typisk en ekstra præmie du betaler hver måned igennem din a-kasse eller fagforening. Jo højere dækning du ønsker, jo højere bliver din præmie.
Du kan selv prøve at se, hvad en lønsikring med dit lønniveau vil koste hos de forskellige a-kasser via denne lønsikrings sammenligningsside.
En lønsikring kan dække hele den periode du er ledig, men i mange tilfælde er der også en slags selvrisiko på 30 dage, som du skal vente, inden du får din udbetaling første gang.
Du tegner typisk en lønsikring igennem din a-kasse, men du kan også tegne den direkte hos dit forsikringsselskab. Dette vil dog ofte være lidt dyrere, end hvis du tegnede den igennem din a-kasse.
Men hvordan ved man, om man overhoved har brug for en lønsikring? Lad os se på det herunder.
Har du brug for en lønsikring?
Det er meget individuelt, om man har brug for en lønsikring eller ej. Det afhænger i høj grad af din nuværende indtægt og dine udgifter hver måned.
Har du f.eks. en indtægt på 45.000 om måneden et stort hus, en dyr bil og 3 børn, så siger det sig selv, at en dagpengesats ikke ville kunne betale alle regningerne.
Har du derimod en indtægt på 25.000 om måneden og en livsstil der afspejler og er tilpasset denne løn, vil du ikke have brug for en lønsikring, da forskellen på din nuværende løn, og det du får i dagpenge er næsten det samme.
Når man kigger på lønsikring, skal man dog også se på, hvordan ens muligheder for job er. Er der stor ledighed indenfor dit fag? Eller kan du vælge og vrage mellem et stort antal jobs?
Hvis du er sikker på, at du ikke vil gå ledig længe, så er en lønsikring måske ikke nødvendig. Specielt ikke, hvis du også har sparet lidt op, så du i hvert fald har til den første måned eller to uden job.
Er udsigterne til et nyt job dog meget dystre, så bør du måske overveje en lønsikring, så du kan sove roligt om natten og ikke bekymre dig om ikke at kunne finde et nyt job og betale huslejen.