Er du klar til sommeraftenerne i haven?
Share:

Er du klar til sommeraftenerne i haven?

Solen står højt, temperaturerne har sneget sig over 20 grader, og der er næsten helt vindstille. Den danske sommer er for mange den bedste årstid. Noget af det bedste ved sommeren er sommeraftenerne i haven. Vejret er lunt, der bliver sent mørkt, og der kan hygges udenfor på terrassen.

Hvad er den ideelle terrasse, som indbyder til hygge med familien og vennerne?

Når der holdes grillaftener udendørs, opholder selskabet sig på terrassen i meget af tiden. Det er derfor dejligt, hvis terrassen skaber rammerne om den gode grillfest eller familiehygge. Men hvordan kan man lige peppe terrassen lidt op, så den ikke blot er en kedelig indhegnet firkant med et bord i midten og en grill i det ene hjørne? Farver er altid godt til at give stemning – planter giver en form for liv og lidt bevægelse, når vinden stille får bladene til at bølge. De grønne planter giver en følelse af at være tæt på naturen, hvilket kan virke afstressende, og så er det også bare lækkert at have noget skønt at se på.

Hvordan kan du implementere planter som en naturlig del af terrassen?

Der er flere måder at opbevare planterne på:

 • Der er de gængse krukker, som kan sættes på jorden.
 • Krukker, som kan hænge over plankeværket.
 • Hængekrukker, som giver lidt liv og farve i højden.

Er du en af de lidt mere kreative typer, har du utrolig mange muligheder. Du kan fx sætte blomster i genstande, som du ikke har brug for mere. Har du en lidt større terrasse, kan du plante blomster i en gammel trillebør. Desto ældre den er, desto mere stilet ser det ud – evt. en hel gammel model af træ. Denne kan også bruges som dekoration midt i haven med blomster i.

Man kan også købe diverse kreative genstande til at plante blomster i. Det kan være fletkurve, flettede figurer eller trillebøre. En lille træstige med krukker på er også rigtig smuk. Især hvis du vælger en blanding mellem opretstående blomster og hængeplanter, som kan sno sig hele vejen ned ad stigen.

Finurlige sten med ansigter

Der er gået rigtig meget mode i at lave små, kreative projekter. En af dem går ud på at male sine egne sten. Du kan fx finde sten, der kan symbolisere husstandes beboere, og male dem med ansigter, så de kan forestille din familie.

Du kan også male dem som små, nuttede dyrefamilier og sætte dem i en lille kurv ved siden af døren. Er du meget til kunst, kan du også male dem i forskellige farverige mønstre og evt. lime dem sammen på en større sten eller andet kreativt.

Afdæmpet, hyggelig belysning

Et af de elementer, der har meget stor indflydelse på stemningen er belysningen. Vælg fx nogle lanterner, der kan stå på gulvet et par steder. Gerne et par stykker sammen i forskellige størrelser. Du kan også vælge små solcellelamper eller fakler med levende ild, hvis du godt kan lide dem. Den levende belysning giver lige lidt ekstra hygge.

Nyt er altid lækkert. Giv plankeværket en gang maling, så det fremstår som nyt. Husk at bruge en god kvalitetsmaling, så resultatet bliver godt og holder længe. Vælg evt. en afdæmpet farve, så blomsterne og de andre dekorative tiltag blive iøjnefaldende. Når du dækker op på bordet, så vælg en fin dug – det får altid middagen til at fremstå lidt finere og luksusagtig.

Den hyggelige have

Haven har uendeligt mange muligheder. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Du kan indrette haven med mange forskellige tiltag som eksempelvis:

 • Små hyggelige stier
 • En lille dam
 • Buske med smukke blomster
 • Blomsterbede
 • Frugttræer
 • Frugtbuske
 • Dekorative genstande
 • En hyggekrog
 • En lille urtehave
 • Et drivhus
 • Espalier

Den bedste have er haven, der lægger op til afstresning og hygge. Små stier giver haven en snert af en lille park, hvor man kan gå rundt og slappe af. Sæt evt. nogle små solcellelamper langs stien. Lad forskellige elementer befinde sig langs stien, så det giver mening, at den er der.

Lad den fx runde forbi en lille dam med guldfisk, forbi nogle blomsterbede og ende ud i en lille hyggekrog. Den kunne bestå af en lille fin bænk med et espalier ved siden af, som indrammer hyggekrogen og giver den lidt godt til øjet – fx i form af røde roser, der vokser op ad espalieret. Frugttræer og frugtbuske giver både noget lækkert til ganen og giver fylde i haven.

Sommermode til hyggeaftener i haven

Moden skifter hele tiden, men der er flere ting, der går igen. Skal du have gæster på besøg til en grillaften, bør du afstemme dit tøj efter hvilken anledning og selskab, der kommer. Skal du holde en fed fest med vennerne, kan du tage lige det tøj på, som du har lyst til. Det kunne fx være en lårkort kjole uden ærmer, hvis du er kvinde, eller et par smarte shorts og en karlsmart T-shirt.

Holder du fest for den ældre del af familien, vil en smart cocktailkjole være et oplagt valg til dig som kvinde. Du kan evt. tage em kort cardigan over dig, når solen går ned. Er du ikke meget til kjoler, kan du med fordel vælge et par sorte Gro bukser, som er brede i bunden, og så vælge en fin, tynd skjorte dertil.

Man siger som en fingerregel, at det kun bør være den ene tøjdel, der er mønstret, hvis det skal virke harmonisk. Vælger du et par sorte bukser, kan du derfor roligt vælge en mønstret eller blomstret skjorte. Omvendt bør du måske vælge en ensfarvet overdel, hvis bukserne eller shortsene er spraglede.

Som mand vil et lidt finere sæt tøj – som stadig ligger op til den lidt mere afslappede sommerstil, kunne være en poloshirt eller en kortærmet trøje med et par cowboyshorts til. Har i en hyggelig sommeraften alene på terrassen, så vælg noget lækkert og behageligt, afslappende tøj. Fx en afslappet T-shirt og et par shorts til manden og en enkelt løstsiddende kjole med stropper til kvinden.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *