Beretning fra modens hovedstad: Paris
Share:

Beretning fra modens hovedstad: Paris

Denne artikel er skrevet af Karin Roholt Gedebjerg fra PARISeksperten. Karin har 28 års rejseerfaring i Frankrig og har tidligere arbejdet som rejseleder i Paris.

I denne artikel tager jeg dig med til modens Paris til haute couture i de store kendte modehuse, shoppemulighederne, foråret og sommerens trends, skoene med de røde såler og til modeugerne i Paris.

Raffineret og uimodståelig – Paris er blevet verdens ubestridte mode-by i modefolkets øjne. Hvert år er der modeuger i Paris, hvor fotografer og andet modefolk rejser til byen, for at opleve de sidste nye trends.

Der er mode indenfor stort set alt tøj, sko, smykker, tasker, make-up, parfume, madlavning, litteratur, kunst og arkitektur.

 Haute couture

Ordet “Haute couture” er fransk og betyder ‘høj syning direkte oversat. Det dækker over den højere skrædderkunst og fremstillingen af en unik kollektion og tøj syet efter personlige mål. Kun hvis man overholder et sæt kriterier med høje håndværksmæssige krav, kan man få tilkendt prædikatet haute couture og holde show under haute couture-ugen i januar og juli.

Modeskaberne Coco Chanel og Jean Patou var i 1920’ere med til at gøre kvindens look mere sporty og atletisk og fik dermed kvinden ud af rollen som pyntegenstand i hjemmet.

Haute Couture

Modetrends til kvinder 2017

Der er masser af flagrende flæser på både jakker, bukser, kjoler (som disse), nederdele og tasker (som disse). Flæserne er både feminine og dekorative. Se f.eks. Ungaro’s spring-summer kollektion 2017, den har rigtig mange smukke stiles med flæser.

Friske farver som lyserød er et hit her til foråret. Lyserød kan bruges fra top til tå ligesom Gucci, Valentino og Bottega Veneta eller mixes med denim, hvid eller rød. Gul som solen er raffineret og frisk og stråler af forårsstemning.

Herrestilen er in. Mændenes stil er cool og frisk, så find habitbukser, blazerjakker, lædersko og skjorter frem.

Denim er altid en klassiker. Frakker, kjoler, sko, tasker og klassiske jeans i denim er altid med på moden og trender også i 2017.

Øreringe med perler er et sikkert hit og kan bruges til både hverdag og fest.

kenzo

Shopping og mode

Latinerkvarteret omkring Saint-Sulpice, Boulevard St. Germain, Boulevard Saint Michel og rue de Rennes er fyldt med super lækre tøj- og sko butikker. Området er dyrt og eksklusivt med dyre mærker, f.eks. Ives Saint Laurent på Place Saint-Sulpice. Men der er mindst lige så mange flotte butikker med tøj og sko til rimelige priser. Jeg har ofte købt sko i butikken Escalona i rue des Canettes.

Place Saint Sulpice

Lille fin butik med god service og med mange smarte sko og støvler til rimelige priser.


Galeries Lafayette Paris Haussmann
er et af Paris’ mest eksklusive stormagasiner. Det består af flere bygninger med damemode, herremode og boligartikler. Hele året kan man finde de seneste franske og internationale modetendenser. Galeries Lafayette sælger det seneste modetøj og arrangere hele året forskellige begivenheder. Galleries Lafayette’s 33 meter høje kuppel i byzantisk-inspireret stil er bygningens vartegn.

Printemps er også et eksklusivt stormagasin på Boulevard Haussmann. Kuppelen over den smukke te salon må du simpelthen opleve. I 1990’erne boede og arbejdede jeg som rejseleder i Paris. Jeg var flere gange til modeshow (défilé de mode) i Printemps, hvor de hver uge viste modeshow med de nyeste kreationer.

Caroll

Le Bon Marché Rive Gauche ved Sèvres Babylone er et af de mest kendte stormagasiner i det 7. arrondisssement i Paris. Le Bon Marché er blandt de første stormagasiner i verden. Super flot og dejligt sted at ose. Her sælger de bl.a. Hummel sko til børn. Le Bon Marché Rive Gauche er mindst ligeså stor en shoppeoplevelse som Printemps og Galeries Lafayette.

Avenue de Montagne er virkelig et besøg værd. Avenuen er en sidegade til Avenue des Champs-Élysées, den er ikke speciel lang, men designer butikkerne er endeløse. Udover Giorgio Armani ligger der også Dior og Ungaro, deres tøj kreeres i de store haute couture saloner på avenuen, mens ready-to-wear butikkerne Chanel, Prada, Giorgio Armani, Ferragamo, Celine, Louis Vuitton, Valentino, Nina Ricci, Dolce and Gabbana and Ralph Lauren ligger side om side.

I det eksklusive kvarter omkring Place de la Concorde og Madeleine ligger Emporio Armani og Valentino på Rue Saint Honoré. På rue Royale ligger Dior og L’Oreals hovedkontor, som jeg var nabo til i min tid i Paris. Her ligger også den eksklusive restaurant Maxim’s. På Rue du Faubourg Saint-Honoré ligger Chanel, Hermès, Burberry og Prada.

Place Vendôme er den fornemmeste og mest eksklusive plads i Paris på rue de la Paix, ikke langt fra Opéra Garnier. Her findes utallige juveler butikker, bl.a. Boucheron. På pladsen ligger også det eksklusive hôtel Ritz.

Les Halles ved Châtelet er et spændende underjordisk butikscenter. Her er mange super lækre butikker og altid rigtig mange mennesker. Centeret er enormt og i 4 etager under jorden. Her er masser af tøjbutikker i den unge og prisfornuftige ende, sportsbutikker, parfumerier og en enorm FNAC, hvor du kan få alt indenfor foto, video, bøger, mm. 

Børnemode

Leder du efter det sidst nye franske børnetøj kan du shoppe i butikkerne Natalys og Bon Point, som dog ikke er helt billige og Du Pareil au même, som har mere rimelige priser.

bonpoint

Genbrugsbutikker

I Paris er der rigtig mange genbrugsbutikker. Én af dem er SISSI’S CORNER med den pink facade på Rue Tournelles, to skridt fra Place des Vosges i Marais-kvarteret, som sælger de dyre mærker Chanel, Louis Vuitton, Hermès, Dior, Isabel Marant og Vanessa Bruno, men også tøj af ukendte designere. Her kan man gøre rigtig gode køb.

Moderne lopper

Loppemarkedet ved Clignancourt, Marché aux Puces de Saint-Ouen, ligger i det nordlige Paris og har officielt ligget der siden 1885. Det er efter sigende verdens største loppemarked og her kan du finde alt. Måske ikke lige det nyeste og mest moderne, men du kan altid finde noget smart og billigt.

I Rue d’Alesia i det 14. Arrondissement er der mange gode butikker og en del af dem har en etage med sidste års mode til gode priser. 

Skoene med de røde såler

Christian Louboutin er en fransk skodesigner, der i 1991 lancerede sin første skokollektion for kvinder. Siden 1992 er skoene blevet produceret med den karakteristiske røde sål, hvilket er blevet Christian Louboutin’s signatur. Christian Louboutin er blandt de designere der har fået stiletterne tilbage i modebilledet. I 90’erne og 00’erne lavede han mange sko med hæle hvis højde var 120mm og højere.

Louboutins ønsker at få kvinden til at se sexet og smuk ud og at få hendes ben til at se så lange ud, som de kan. Selvom han laver sko med lavere hæl, så er han bedst kendt for sine mere vilde fest sko, som ofte har smykkede stropper, sløjfer, fjer, læder og andre dekorative ting på sig.

Jeg har besøgt butikken i Rue Jean-Jacques Rousseau i det 1. arrondissement ikke langt fra Louvre, butikken er usandsynlig elegant og servicen er i top.

Modeuger i Paris

Mændenes modeuge er fra den 21. juni – 25. juni 2017

Haute couture i Paris er fra den 2. juli – 6. juli 2017

Forår/sommer 2018 i Paris er fra den 26. september – 3. oktober 2017.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *