Sådan indretter du en børnevenlig og hyggelig have
Share:

Sådan indretter du en børnevenlig og hyggelig have

Er du i gang med at planlægge en renovering af haven, så der kan blive plads til leg og sjov for dine børn? Så gælder det i høj grad om at vælge de traditionelle, tidløse løsninger, såsom sandkasser, legehuse og gyngestativer.

Realiteten er nemlig, at disse ting altid er et hit hos mindre børn, og du kommer derfor næppe til at fortryde dine investeringer i renoveringen af haven.

Det kan imidlertid være ganske vanskeligt at udvælge de rette produkter på markedet – i hvert fald når det kommer til billige gyngestativer, som der trods alt findes et hav af alternativer af.

Sandkassen derimod er som regel nemmere at udpege, og det samme gælder i princippet også for legehuset, grillen, terrassemøblerne samt havens beplantning.

I sidste ende er den ultimative beslutning således at vælge imellem de mange forskellige gyngestativer, som markedet har at byde på. Det er immervæk også dette produkt, som dine børn med sikkerhed kommer til at få allermest gavn af.

Et gyngestativ kan jo underholde børn i stort set alle aldre, og så længe det bliver vedligeholdt ordentligt, kan en kvalitetsrig variant holde i rigtig mange år.

Gyngestativer skaber glæde

Der kan på ingen måde sås tvivl, om at gyngestativer skaber masser af glæde for børn såvel som voksne. Nu når det så småt er ved at blive forår, og sommervejret snart begynder at vise sig frem, kommer det til at gøre en gevaldig forskel for hyggen i bag- eller forhaven.

Det er som sagt børn i stort set alle aldre, der holder umådeligt meget af at gynge frem og tilbage – lige fra de er helt små og bliver akkompagneret af mor eller far, til de er større og kan håndtere legen selvstændigt.

Uanset hvad er der en uendelighed af sjove stunder i vente. Det fantastiske ved det hele er, at i ikke behøves at finde den nærmeste legeplads, for at ungerne kan underholde sig. Tværtimod skal i ganske enkelt blot ud i jeres egen have, hvilket selvsagt er betydeligt hurtigere og nemmere.

Prøv at overvej, hvordan det normalt er at besøge en legeplads. Her finder du alverdens former for legetøj, men alligevel er det hyppigt den tidløse klassiker, der tiltrækker mest opmærksomhed: nemlig gyngestativer.

Der findes imidlertid et væld af forskellige gyngestativer, så hvis du vil maksimere dine børns glæde, handler det naturligvis om at undersøge diverse alternativer.

Sundhed og gyngning

Udover at skabe leg, sjov og glæde, bidrager gyngestativer faktisk til en hel del andre former for læring og udvikling hos ethvert barn.

For eksempel har det en positiv indflydelse på barnets motorik, da man hurtigt lærer en masse om at bevæge sig på en helt anderledes måde end normalt.

Dertil får man som barn et bedre indblik i sine sanser, og evnen til at holde balancen og koordinere sine bevægelser blive styrket enormt meget. Når man gynger på kvalitetsrige gyngestativer, oplever man nemlig en lang række af fysiske fænomener, som man ganske enkelt ikke mærker, når man har begge fødder solidt placeret på jorden.

Det giver sig selv, at både motorikken, sanserne og balancen alle er yderst vigtige for et barns udvikling og generelle læringsproces. Alt i alt spiller disse faktorer immervæk en kæmpemæssig rolle for barnets evne til at gebærde sig fysisk såvel som psykisk.

For eksempel vil det blive langt enklere at lære at cykle, da dette netop er en kunst, der forudsætter en god balance. Med hensyn til det psykiske og mentale, kan en god balance ligeledes hjælpe på koncentrationsevnen, når det kommer til at læse.

Hvordan vælger man den rette type gynge?

Da der som allerede nævnt findes en lang række af alternativer, er det selvfølgelig svært at vælge en gyngetype, der universelt set er den allerbedste løsning. Derimod handler det snarere om at tænke over dine egne personlige præferencer og dine børns behov, så i kan vælge det, der lige netop er bedst til jer.

Først og fremmest er det naturligvis vigtigt at have tilstrækkelig med plads til alle dine børn og eventuelle legekammerater på stativet, når du vælger imellem de forskellige gyngestativer. Nogle gyngestativer kommer for eksempel med 3 gynger, hvis 2 ikke viser sig at være nok.

Endvidere er det væsentligt at overveje, hvorvidt du ønsker en konventionel gyngetype i enten træ eller plastik, eller om du omvendt foretrækker en mere unik løsning. Dette kunne for eksempel være en form for sansegynge eller alternativt en gyngebold.

Ydermere er der rig mulighed for at gøre gyngestativer en anelse mere detaljerede ved at købe en variant med dertilhørende rutsjebane eller klatretårn.

Begge af disse former for tilbehør kan være glimrende løsninger, når du eksempelvis holder en børnefødselsdag, og alle selvfølgelig gerne vil lege med på én og samme tid.

Det helt rigtige gyngestativ går aldrig af mode

På nutidens marked for legetøj og haveudstyr findes der efterhånden alt, hvad hjertet begærer. Men hvis man kigger på salgstallene for diverse udbydere, der specialiserer sig i produktionen af gyngestativer, står det hurtigt klart, at visse ting aldrig går af mode.

Der er ganske enkelt ikke noget, der kan matche et gyngestativ – hvad end det er et helt simpelt gyngestativ med to plastikgynger eller et mere avanceret sæt med klatrevæg, rutsjebane og legetårn.

Ikke desto mindre kan du naturligvis drage fordel af også at investere i nogle af de førnævnte ting til at akkompagnere gyngestativet. En sandkasse eller et legehus går trods alt heller næppe af mode lige foreløbigt.

Med det sagt, er og bliver gyngestativet simpelthen den vigtigste komponent i enhver børnevenlig og hyggelig familiehave.

Opsøg inspiration til at træffe den bedste beslutning

Hvis du farer vild i det enorme udbud af gyngestativer, kan du kun tilrådes at prøve på at søge yderligere inspiration. Nogle gange kan det hjælpe gevaldigt at se, hvilke løsninger naboen, den lokale legeplads eller børnenes skole har taget i brug.

Dette betyder ikke, at du skal føle dig nødsaget til at vælge de fuldkommen samme modeller. Tværtimod handler det blot om at få et bedre kendskab til, hvordan forskellige gyngestativer tager sig ud i praksis.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *