Sådan slipper du af med din araknofobi
Share:

Sådan slipper du af med din araknofobi

Mange mennesker kender til frygten ved de kriblende kryb, som findes i hjørne og kroge i hjemmet. Edderkopper er og har altid været fast inventar i de danske hjem og det bliver de nok også ved med, så du kan ligeså godt vænne dig til tanken om dine ufrivillige bofæller med de behårede ben. Her kan du blive meget klogere på edderkopper og hvordan du kommer din eventuelle araknofobi til livs. Da det er svært at undgå edderkopper hele livet, er det bedre at se sin frygt i øjnene og komme den til livs med det samme.

Men hvad er det egentligt du er bange for og hvad er edderkopper for en størrelse?

Værd at vide om edderkopper

Måske er du bange for edderkopper, eller tror du er, men du kan ikke helt præcisere, hvad det er der skræmmer dig ved dem. Det er helt normalt. Edderkopper går også under navnet arachnider, hvilket forklarer navngivelsen af fobien for edderkopper, araknofobi. I Danmark alene findes der op mod 500 forskellige arter af edderkopper, men de er altså ganske harmløse for os mennesker selvom størrelsen på nogle af dem kan virke skræmmende. Edderkopper har generelt ingen interesse i dig som menneske, heller ikke at bide i dig – De små væsner lever nemlig udelukkende af insekter, hvorfor edderkoppen også laver et spind. Det er nemlig dens jagtværktøj og hjem.

På trods af, at spindet er fremstillet af fin silketråd, er det faktisk et af de stærkeste materialer i verden.

Sådan bekæmper du edderkopper i hjemmet

Om du er bange for edderkopper eller ej, er det sommetider rart at få ryddet hjemmet for ubudne gæster. Du finder derfor her en række gode råd til, hvordan du selv kommer edderkopperne i forkøbet og sørger for, at de finder et andet sted at holde til.

Det er altid en fordel at gøre grundigt rent, særligt i hjørner og afkroge, hvor edderkopperne har en tendens til at bygge sig et hjem. Desuden er citron, som ved mange andre kryb og skadedyr, en afskrækkende duft. Du kan enten vælge at bruge rengøringsmiddel indeholdende citronduft eller tænde et duftlys med citron, for at holde krybene på afstand. Det hjælper desuden også udendørs om sommeren. Andre stærke dufte som pebermynte har samme effekt og kan også med fordel anvendes.

Du kan også plante planter, der dufter meget stærkt. Det kan netop være citronmelisse eller måske en lavendel, som ligeledes holder edderkopper på afstand.

Kom din fobi for edderkopper til livs

Du har sikkert, som langt de fleste andre mennesker, en fobi der virkelig sætter gang i stressen i din krop, men en egentlig fobi er mere end en lille smule ubehag ved synet af en spindler. Fobien for edderkopper kaldes araknofobi og er meget udbredt som en irrationel frugt eller angst. Fobien er i Danmark uden reel logik, da edderkopperne herhjemme ikke er farlige eller giftige for os mennesker. Størstedelen af de edderkopper, du finder i danske huse eller i naturen, er ganske almindelige husedderkopper der er mere bange for dig, end du er for dem.

Rom blev selvfølgeligt ikke bygget på en enkelt dag og da angst og fobier har rødder i vores kognitive systemer i hjernen, er de heller ikke til at rive op og rykke rundt på fra den ene dag til den anden. Processen med at komme din araknofobi til livs er derfor et tidskrævende projekt.

Oplev din frygt i kontrollerede omgivelser

Styrken af fobier afhænger fra person til person, men det er altid bedst at starte blødt ud, hvis du gerne vil se din frygt i øjnene og overkomme den. Hvis hjertet springer op i halsen på dig, når du ser en edderkop kravle i hjørnet af dit hjem eller ved et uheld render med hovedet først ind i et spindelvæv i skoven, er det en god idé at opleve din frygt, edderkopperne, i kontrollerede omgivelser til at begynde med. Det kan eksempelvis være ved en dyrehandel eller i zoologisk have, hvor edderkopperne er lukket inde i beskyttede terrarier. Den kan altså ikke komme i kontakt med dig og heller ikke den anden vej rundt.

Det kan også være en god idé at have en ven eller et familiemedlem med, som du stoler på og føler dig tryg ved, når du skal stå ansigt til ansigt med en edderkop for første gang.

Tænk desuden logisk på biologien bag en edderkop, når du ser en i dit hjem. Den er ikke ude efter dig og vil ikke gøre dig ondt, medmindre du er et insekt og det er du næppe. Tag dybe indåndinger og eskorter edderkoppen ud af dit hjem eller få et familiemedlem eller en ven til det, så den er ude af syne.

Edderkopper i virtual reality

I USA er der senest blevet lavet en række kontrollere forsøg med folk, der lider af araknofobi. Her er de deltagende forsøgspersoner blevet sat ansigt til ansigt med en edderkop gennem et par Virtual Reality-briller, så det føles som om, at edderkoppen er lige i nærheden og dermed tvinges forsøgspersonerne til at forholde sig til sin frygt. Konceptet om at møde sin fobi i kontrollerede omgivelser er meget a la dette.

Tag dine forbehold

Edderkopperne kommer ikke altid ind i huset af sig selv, men gennem åbne vinduer, sprækket i fundamentet, huller i loftet eller måske endda siddende på din jakke når du kommer ind ude fra. Hvis du har kæledyr, kan disse også have en tendens til at have dem med ind.

Der kan være usete sprækker eller huller i dit hjem, hvor du ikke er klar over, at edderkopperne kommer fra.

Fordelene ved at have edderkopper i hjemmet

Hvis du lider af araknofobi, tænker du næppe, at der er nogle fordele ved at have edderkopper ihjemmet. Men de små spindlere sørger fkatisk for at holde mængden af insekter nede i dit hjem, så hvis du ikke bryder dig om myrer, fluer eller myg, så burde du takke edderkoppen.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *