Spar op til 80 % på elregningen og undgå brandfarlige indbygningsspots i boligen
Share:

Spar op til 80 % på elregningen og undgå brandfarlige indbygningsspots i boligen

Med LED-pærer i lamper og spot, kan du spare op til 80 % på elregningen til belysning. Samtidig kan du slippe af med gammeldags, brandfarlige indbygningsspots i din bolig. Så ved at gå over til LED-teknologi gavner du både miljøet og højner sikkerheden i dit hjem.

Har du stadig gammeldags gløde- og halogenlamper i hjemmet, er det på tide at få dem udskiftet. Både af hensyn til miljøet, din økonomi og brandsikkerheden i dit hjem. For mange af de gammeldags belysningsløsninger kan ikke alene give kedelige forbrændinger til nysgerrige fingrer. De kan være direkte brandfarlige. Og netop fejl på de elektriske installationer er årsagen til langt de fleste af de brande, der opstår i hjemmet.

Øg brandsikkerheden

For at starte med brandsikkerheden først, handler det især om de indbygningsspots med halogenlys, der var meget populære op gennem 1990’erne og i starten af 00’erne. De små, kompakte spot gav nemlig en god belysning. Samtidig kunne de indbygges i loftet, så de også kunne give lys der, hvor det ikke var muligt at hænge en traditionel lampe op.

Den store ulempe var det høje energiforbrug, som halogenstifterne havde. Det medførte samtidig, at halogenspots blev meget varme. Derfor skulle der holdes god afstand til f.eks. isolering og brandfarlige byggematerialer, der var placeret over loftet. Ellers kunne varmen antænde dem.

Alternativt skulle der opsættes en særlig beskyttelseskasse over spotten. Det gjorde det mere kompliceret at sætte indbygningsspottene op. For du var nemlig nødt til at tage loftet ned, for at kunne få beskyttelseskassen op.

Men selv om afstandskravene var overholdt, eller der blev brugt beskyttelseskasse, venter der mange en grim overraskelse. For den dag du udskifter dine indbygningsspots med LED-spots, afslører sværtede eller direkte forkullede bygningsdele eller smeltet isolering, hvor tæt det har været på at gå galt.

Spar op til 80 % på elregningen

Udover et kraftigere og mere jævnt lys, er besparelsen den største og mest øjeblikkelige forandring, du mærker ved overgangen til LED-teknologi. For typisk kan du spare mellem 60 – 80 % på elregningen, fra det øjeblik du går fra gamle halogen- og glødepærer og til LED-belysning.

Generelt kan du erstatte en halogenpære på 20 eller 30 W med en LED-pære på mellem 4-6 W. Det betyder samtidig, at den enkelte lampe eller indbygningsspot ikke bliver nær så varm. Så udover at du kan spare mange penge, kan du også sætte LED-pærer op på steder, hvor det ikke var muligt at bruge glødepærer eller halogenbelysning.

Få lys på steder, hvor det ikke var muligt før

Det gælder både temperatur- og pladsmæssigt. For LED-pærer er i princippet blot en enkelt LED-pære, der lyser. Den kan monteres på en meget smal plastikstrip, der kan klistres op på f.eks. kanten af et fodpanel, skyggelisten på loftskanten, under gelænderet på trappen, eller andre steder hvor der ikke ville være plads til en traditionel lampefatning.

Samtidig holder LED-pærer oftest 4-8 gange så længe som glødepærer og halogenlamper. Ved 8 timers daglig drift er det således ikke ualmindeligt, at du kan bruge den samme LED-pære i op til 10-15 år! Det nedbringer antallet af pæreskift i husstanden – og dermed udgifterne til nye LED-pærer gevaldigt.

Læs mere om LED-teknologi og find LED-pærer her.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *