Tanker om at skifte bank
Share:

Tanker om at skifte bank

Overvejer du at skifte din bank ud med en af konkurrenterne, så læs her om, hvilke overvejelser du bør gøre dig, inden du skifter banken ud med en anden. Digitalisering af hele den finansielle sektor betyder, at bankerne skal tænkte strategi på en ny måde. Tidligere var danskerne kendte for at være for dovne til at skifte bank, men med den højere grad af digitalisering, har der åbnet sig nye og langt nemmere muligheder for at gøre et bankskifte.

Hvorfor vil du skifte?

At skifte bank er ikke helt uproblematisk og kan være en stor proces. Det kræver, at den nye bank lærer dig at kende – noget, der kan have taget mange år at opbygge i den gamle bank. Har du for eksempel været kunde hos din bank, siden du fik din børneopsparing, kan det være et stor fordel for dig, at banken og din bankrådgiver har et personligt forhold til dig, hvis du en dag skal låne penge eller omlægge privatlån. Har du en kompliceret økonomi, vil den nye bank bede dig om at give dem et komplet overblik over dokumenter mm., inden de tager dig ind som kunde. Det kan være en tidskrævende proces for både dig og banken.

Hvad savner du hos din nuværende bank?

Inden du skifter bank, bør du gøre det klart for dig selv, hvad det er, som du savner hos din nuværende bank. Har du haft dårlige oplevelser eller haft svært ved at få et lån igennem, kan det for mange være nok til at skifte banken ud. Det kan være, at du savner en ordentlig netbank eller en brugervenlig bank-app. Hvad det end skyldes, bør du have det in mente, når du orienterer dig ud i bankverdenen. For at give dig selv et overblik er det en god ide at lave en liste, hvor du skriver dine krav til en ny bank. Det indsnævrer feltet gevaldigt og gør det i sidste ende nemmere for dig at træffe en beslutning.

Del eventuelt listen op i to spalter: Nice-to-have og need-to-have. Her er førstnævnte punkter, som er belejlige for dig, hvis banken tilbyder dem, men altså ikke nødvendige. Sidstnævnte dækker over de krav, som for dig er ufravigelige, altså de krav, som banken som minimum bør opfylde.

Hvad vinder – og taber – du ved at skifte?

Lister er aldrig nogen dårlig ide, når der skal træffes svære beslutninger. Derfor bør du ligeledes skrive ned, hvad du vinder ved at skifte bank, og hvad du taber. Herefter kan du meget nemmere afveje fordele og ulemper ved et skift. Det forudsætter dog, at du har orienteret dig, og at du altså har rådført dig hos andre banker om, hvad de kan tilbyde dig, og hvorfor du bør vælge dem.

Undersøg dine muligheder

Når du sætter dig for at sondere bank-markedet, er det en god ide at starte med at konsultere din familie og venner. De er nemlig en flok mennesker, som du stoler på. Og at stole på sin bank er en af grundpillerne i et velfungerende forhold. Hør derfor venner og familie om, hvilke erfaringer de har gjort sig. Gode som dårlige. Det er alt sammen med til at danne et så virkelighedsnært billede af bankerne som muligt. For ét er, hvad bankrådgiverne fra de forskellige banker tegner og fortæller om. Noget andet er, hvordan de reelt behandler deres kunder.

Med Bankernes indtog i den digitale verden stiger uforudsigeligheden markant. Vi ser mange nye aktører komme ind på markedet med nye online services, derfor åbner der sig både nye muligheder, men også mulige faldgruber. Man skal som forbruger og bankkunde i dag se sig godt for, og holde for øje at en bankrådgivere også er en sælger. En del banker har skåret godt og grundigt i den personlige rådgivning, derved forsvinder det personlige bånd mellem rådgiver og kunde, og bankkunder bliver i langt højere grad vurderet af bankernes automatiserede systemer. Undersøgelser viser dog at fem ud af seks danskere kan spare penge ved at skifte bank, hvilket beviser at det er værd at undersøge muligheder derude som bankkunde.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *