Guide: hold styr på økonomien med budgetskemaer
Share:

Guide: hold styr på økonomien med budgetskemaer

Føles økonomien som en spændetrøje, og kunne det være rart ikke at være nødt til at spise havregrød de sidste fem dage hver måned? Ønsker du at få råd til ferier og fede oplevelser uden at skulle tage et lån eller leve på en sten?

Har man en uoverskuelig økonomi, kan det netop føles, ja, uoverskueligt at skulle tage kontrollen over den tilbage. Bliver det dog gjort en gang for alle, kan du bagefter takke dig selv for at du fik det gjort. Vind derfor magten over din økonomi tilbage. Det kan du nemt gøre med budgetskemaer. Bliv her guidet til hvordan det gøres.

Få det store overblik over din økonomiske situation

Det er altid svært at vælge et sted at starte, men lige meget hvad skal det gøres. Sæt dig derfor ned en dag hvor du har god tid og få prikket hul på bylden. Start med at danne dig et overblik over hvordan din økonomi ser ud lige nu. Det er okay at opdage at det står slemt til. Du er jo netop i gang med at gøre noget ved det. For at kunne gøre det, er du nødt til at forstå din økonomi, og forstå hvad du bruger dine penge på.

Find derfor frem til disse to tal: Dine indtægter og dine udgifter. For at finde dine indtægter skal du se på alle de penge, som går ind på din konto hver måned. Det er din løn, feriepenge og tilskud fra det offentlige, for eksempel boligstøtte og børnebidrag.

Derefter skal du finde frem til dine udgifter. Dine udgifter er alt det, som du bruger dine penge på. Der er dine faste udgifter, som er de faste beløb, som hver måned trækkes fra din konto: Husleje, vand, varme, el, licens, forsikringer, abonnementer, internet, tv, telefoni og så videre.

De penge du har tilbage når dine faste udgifter er trukket, kaldes dit rådighedsbeløb. Det er de penge, som du hver måned har til mad, tøj, fornøjelser og alt derimellem.

Sæt ind overfor dårlige vaner med budgetskemaer

Når du kender dine økonomiske vaner, kan du også se hvilke der ikke er så smarte. Måske bruger du hver måned mange penge på junkfood, eller så har du en bil, selvom du teknisk set ikke har brug for den. Kender du først de dårlige sider af din økonomi, ved du også hvor du skal sætte ind med et budgetskema for at hjælpe dig selv godt på vej.

Når du går i gang med budgetskemaer, må du skrive dine indtægter og faste udgifter ind, for derefter at finde frem til dit rådighedsbeløb. I stedet for at lade hele rådighedsbeløbet stå på kontoen, kan du igennem dit budget fordele pengene ud på mad- og diverse poster, så du på den måde holder snor på dit forbrug.

Har du lagt et realistisk budget, vil du have mulighed for at holde øje med dine penge, og derved sørge for at du ikke bruger flere penge, end du reelt set har – hvem ved, måske vil du endda kunne starte en opsparing!

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *