Derfor er bogholderi vigtigt for din virksomhed
Share:

Derfor er bogholderi vigtigt for din virksomhed

I enhver virksomhed skal der føres regnskab over indtægter og udgifter, og der skal være styr på detaljerne i økonomien. Dette kaldes bogholderi. Overblikket over virksomhedens økonomi, er afgørende for, om virksomheden kan overleve. Derfor er et velfungerende bogholderi en afgørende faktor for en virksomheds succes.

Hvad er et bogholderi?

Et bogholderi er kort fortalt en afdeling, som holder styr på virksomhedens indtægter og udgifter, herunder diverse faktura, løn, moms og bilag. Et bogholderi sørger dermed også for, at loven indenfor bogføring overholdes.

Det er også gennem bogholderi, at der bliver ført kontrol og fulgt op på de økonomiske resultater i virksomheden. Det er dermed med til at skabe et overblik over den samlede økonomi i virksomheden.

Hvad laver et bogholderi?

Et bogholderi holder hel konkret styr på de indtægter og udgifter, der er i virksomheden. Det indebærer indtægter fra alle de ydelser og produkter, som virksomheden har. Det indebærer deslige de udgifter, der måtte være til medarbejderløn, udstyr, materialer og andet forbrug i virksomheden.

Bogholderiet skal sørge for, at der et velfungerende system i alle de bilag, der hører til virksomheden udgifter og indtægter. Dette er som nævnt dels for at skabe et overblik over virksomheden samlede økonomi, men også for at kunne dokumentere virksomhedens handlinger overfor myndigheder.

Hvem kan have brug for et bogholderi?

I princippet har alle virksomheder, der har en eller anden form for omsætning, brug for at føre et korrekt regnskab og dokumentationsarbejde. Hvorvidt der er brug for en egentlig bogholderiafdeling, afhænger både af virksomhedens størrelse og virksomhedens opbygning.

Hvis du for eksempel selv ejer et mindre firma og ikke selv er så skarp til at føre regnskab, kan det måske være en god investering at få hjælp til bogholderi. På den måde sikrer du, at du ikke mister overblikket over økonomien i din virksomhed, og at du overholder de lovmæssige krav, der stilles til din virksomhed.

Internt eller eksternt bogholderi

Der er flere forskellige måder hvorpå, din virksomhed kan have et bogholderi. Der er den mulighed, at virksomheden selv har en bogholderiafdeling. Det kræver naturligvis en vis størrelse på virksomheden og en vis omsætning, før dette er aktuelt.

Det er også mulighed for at få ekstern hjælp til bogholderi. Det kan være, at en ekstern virksomhed, der er specialiseret i bogføring, skal varetage hele bogholderiet. Det kan også være, at du eller andre medarbejdere i din virksomhed selv kan varetage visse dele af bogføringen, mens resten håndteres af eksterne eksperter.

Hvorfor er et bogholderi vigtigt?

Et bogholderi er som nævnt vigtigt for at bevare overblikket over virksomhedens økonomi samt at overholde loven på området. Hvis der ikke er styr på økonomien, kan det have fatale konsekvenser for en virksomhed. I værste fald kan det ende med en konkurs, hvis indtægter og udgifter ikke hænger sammen, eller hvis der ikke er styr på dokumentationen.

Hvis du har styr på tallene i din virksomhed, er der større chance for, at du opdager de forhindringer og udfordringer, du uden tvivl vil møde på din vej. Med økonomisk overblik kan du nå at opdage disse udfordringer tidligt nok til at styre udenom dem eller i hvert fald minimere konsekvenserne.

Ved at få professionelle til at hjælpe eller helt at overtage dit bogholderi anno 2019, kan det ofte spare dig for meget tid samt mange ressourcer og bekymringer. Dermed kan du i stedet bruge din energi på at gøre din virksomhed skarpere på andre fronter, og dermed skabe vækst og succes.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *