Inkasso gjort fair med business intelligence og IT
Share:

Inkasso gjort fair med business intelligence og IT

Inkassobranchen lider ofte af fordomme hos befolkningen og har været udsat for massiv kritik. Nu er inkassovirksomheden Collectia gået foran og anvender intelligente IT-systemer og business intelligence til at skabe en inkassoproces der er både gennemskuelig og fair for alle parter.

Inkassobranchen har gennem tiden ikke været blandt de mest populære brancher, og samtidig en branche der er plaget af mange fordomme og forestillinger i befolkningen. Forestillinger, der sjældent har hold i virkeligheden, som den ser ud her i 2017. Derfor har flere danske inkassovirksomheder sat sig for at gøre op med disse fordomme ved at skabe en inkassoproces, der er fair for alle parter. Fair og gennemsigtig. Hjælpeværktøjerne hedder avanceret IT og business intelligence.

Opskriften er at gøre begge sider af en inkassosag trygge og få dem til at føle at alting går efter bogen og er 100% fair. Dette gælder både for kreditoren, der har penge til gode, og for debitoren, der skylder penge.

Digitaliseringen kommer her ind som en uvildig faktor og skaber et fundament for at lave en fair sagsbehandling hvor begge parter i sagen kan følge med og opleve processen som helt gennemsigtig og gennemskuelig. Den store fordel ved at anvende digitale løsninger når det kommer til inkasso er at gøre det så nemt og enkelt som muligt for debitoren at afvikle sin gæld, og så nemt og enkelt som muligt for kreditoren at få sine penge igen. Samtidig gør IT-løsninger det muligt for begge parter hele tiden at have et overblik over den aktuelle sag.

I Danmark er én af frontløberne indenfor digital inkasso firmaet Collectia, der har baseret hele deres inkassoproces på IT og business intelligence.

Hver enkelt sag er unik

Collectia har den filosofi at hver enkelt sag er noget for sig. Hver enkelt debitor-kreditor-forhold er unikt og man kan derfor ikke køre alle sager over én kam. Med BI kan man forholdsvist simpelt kigge på hver enkelt sag og behandle den individuelt. Bl.a. kigger man meget nøje på debitorens betalingsevne. Hovedformålet i enhver inkassosag er at få pengene tilbage til kreditor. Men hvis man ikke sikrer at det sker på en fair måde, hvor debitor også kan følge med, så er risikoen for at kreditor aldrig ser penge ret høj. Hvis sagen blive løst og alle parter er tilfredse og føler sig godt behandlet, så er målet nået på den rigtige måde.

Det handler altid om for Collectia at tage udgangspunkt i hver enkel. Det gælder for så vidt både inddriver og afdrager, og der er derfor også fokus på betalingsevnen hos debitoren. Collectias inkassoproces handler om, at pengene skal tilbage til den rette, men at det skal ske på en fair og fornuftig måde, som alle kan se en fordel i. Det er netop derfor, at det intelligente system er så oplagt at snakke om.

Betalingsevne vurderes ud fra en lang række parametre. Bl.a. demografi og debitors andre karakteristika, og hvordan evt. tidligere gæld er blevet afviklet.

Big data

For at have et så effektivt system, kræver det store mængder af data indsamlet over mange år. Data er en blanding af interne data om debitorer, men også alle tænkelige offentligt tilgængelige data. På denne måde får systemet en nyttig viden om den individuelle debitor og kan automatisk tilpasse inkassoforløbet, så det passer til den enkeltes forhold. Herudover tilpasses kommunikationen mellem de to parter, så den passer til individuelle behov og forhold.

Man kan godt tale om en digital revolution af en gammel branche, der ellers har været kendt for mere barske og lige på metoder. Men det giver jo mening at en fair behandling giver større succes i forhold til inddrivelsen. Det er win-win for både debitor og kreditor.

 

 

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *