For få unge bruger kondom
Share:

For få unge bruger kondom

Ifølge en undersøgelse foretaget af Megafon for Sundhedsstyrelsen vil 7 ud af 10 danske unge gerne bruge kondom, når de havner mellem lagenerne med en ny partner. Samme undersøgelse viser dog også, at selvom ønsket er til stede blandt 70 procent af de unge, så er der forskel på ønske og realitet. I praksis er det nemlig langt færre unge, som rent faktisk får taget kondomet frem, når situationen byder sig. Dette er en sundhedsmæssig problemstilling, da undersøgelser viser, at en ud af fire unge i dag får en kønssygdom mindst en gang, inden de fylder 25.

Hvorfor er det vigtigt med kondom?

Når det er vigtigt med kondom, og det kan betegnes som en sundhedsmæssig problemstilling, at så få unge bruger kondom med en ny partner, skyldes det, at kondomet er den eneste form for prævention, som beskytter mod smitte med kønssygdomme.

Kondomet kaldes ofte det mest effektive præventionsmiddel, fordi det ikke alene beskytter mod graviditet med hele 97 procent – så længe kondomet anvendes korrekt. Kondomet er nemlig også den eneste præventionsform, som kan beskytte begge parter mod smitte med eksempelvis herpes og klamydia eller andre former for seksuelt overførte sygdomme. Nogle seksuelt overførte sygdomme kan helbredes, mens andre kønssygdomme kan behandles med medicin, men ikke helt fjernes. Det er derfor vigtigt at beskytte sig mod denne type af sygdomme under sex.

Nye designs skal gøre kondomer mere ”taskevenlige”

At danske unge i for ringe grad bruger kondom, er ikke en ny tendens. Kampagnen Kun Med Kondom har i flere år nu forsøgt at få unge mennesker til i højere grad at hive kondomet frem, når de skal have sex med en ny partner.

Gennem tiden har tiltagene for at få antallet af unge, der bruger kondom til at stige været mangeartede. Kun Med Kondom har blandt andet arbejdet for at fjerne den udbredte misforståelse, der gør sig gældende blandt især unge kvinder om, at mange af deres medunge ikke ønsker at bruge kondom med en ny partner. Missionen er at gøre det nemmere for de unge at forslå kondomet uden frygt for at blive afvist.

Det nyeste tiltag i rækken har til formål at gøre kondomer mere ”taskevenlige.” Tre unge designere er blevet bedt om at designe indpakninger til kondomerne, som skal give unge mennesker større lyst til at medbringe kondomerne i tasken, pungen eller lommen og have dem i nærheden, når situationen opstår.

Kondomer kan være meget mere end blot beskyttelse

Ligesom nye indpakninger forhåbentligt kan hjælpe med at få unges til i flere tilfælde at tage kondomet frem mellem lagnerne, kan der også være værdi i at oplyse unge mennesker om, at kondomer kan være meget mere end blot beskyttelse. Kondomer findes i en lang række af forskellige varianter, som alle har forskellige egenskaber og på hver deres måde kan bidrage med nye oplevelser til sexlivet. Mange har måske hørt om kondomer med knopper eller med smag, men valgmulighederne er mange og det kan være værd at gå på opdagelse i udvalget.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *