Slå dig løs til Oktoberfest
Share:

Slå dig løs til Oktoberfest

Danskerne er glade for druk, så det kommer næppe bag på nogen, at den tyske tradition, Oktoberfest, har vundet mere og mere frem herhjemme gennem de seneste år. Hvad enten det er arrangementer, der laves her i Danmark, eller danske turister, som valfarter til Tyskland for at deltage i den rigtige, tyske festlighed.

Klik her og se det store udvalg af tyrolerkjoler

Hvad er Oktoberfest?

Oktoberfesten går helt tilbage til starten af 1800-tallet. Dengang var Tyskland endnu ikke et egentligt land, men i stedet en samling af en masse små fyrstedømmer, der samarbejdede med hinanden.

Bayerns kronprins Ludwig valgte i forbindelse med sit bryllup at holde et hestevæddeløb foran Münchens bymure, og dette blev en årlig tradition for at glæde folket. Det udviklede sig dog allerede i slutningen af 1800-tallet til den fest, som vi kender i dag, hvor hestevæddeløb er glemt til fordel for fest og druk, og Oktoberfest strækker sig nu over flere dage.

Festligt tøj

Siden traditionen opstod i Bayern er det ikke ualmindeligt at se folk fejre Oktoberfest iført Bayerns traditionelle lederhosen, komplet med de korte smækbukser, lange strømper – hoser – og hvide skjorter.

Både mænd og kvinder kan gå i sådan et kostume, om end kvinder nok oftere vælger de traditionelle kostumer, der indeholder skørter og fine mønstrede snøreliv. Det kaldes ’tyrolertøj’ og er nok det mest velkendte traditionelle tøj fra Tyskland. Vi har vist alle set billeder af mænd i lederhosen, og kvinder med fletninger iført nogle fine puffede nederdele med lange hvide strømper og flot dekorerede overdele med korte puffede ærmer.

I 1800-tallet var sådan noget tøj muligvis helt almindeligt hverdagstøj – eller måske noget, man tog på i formelle sammenhæng. Nu til dags er det enten noget, der findes frem i traditionelle sammenhæng. Altså når noget helt særligt sker, eller en eller anden tradition skal mindes. Eller også er det noget, der bruges som kostumer i anledningen af for eksempel Oktoberfest.

Siden tyrolertøj er det mest velkendte traditionelle tøj fra Tyskland, kan det være sjovt at bruge det som udklædning til Oktoberfesten i et forsøg på at blive en del af traditionen og den festlige stemning.

Sjov og ballade

Det Oktoberfest er mest kendt for er uden tvivl druk – og masser af det. Der har vi nu en gang meget tilfælles med vores tyske naboer. Oktoberfest er én stor drukfest, og siden den strækker sig fra slutningen af september og ind i oktober, kan den på sin vis kaldes ’De voksnes Halloween’.

Man klæder sig ikke ud og går rundt til huse for at få slik. I stedet klæder man sig ud og tager ud for at feste og drikke sammen med en masse andre folk. Oktoberfest er først og fremmest en fest for folket, så det gælder om at komme ud og slå sig løs i gaderne, frem for blot at sidde og drikke hjemme i huset.

Så find et sjovt kostume på nettet, hvor der er udvalg mellem alt fra lederhosen til kjoler og nederdele. Det er bare et spørgsmål om at springe ud i det.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *