Sådan slipper du for tandlægeskrækken
Share:

Sådan slipper du for tandlægeskrækken

Har du bange anelser eller direkte angst for at gå til tandlægen? Vi mennesker lever med mange fobier, og odontofobi (fobi for tandlægebesøg) er blot en af disse. Men ligesom med alle andre fobier, så er der ting, som man kan gøre for at slippe for denne tandlægeskræk.

Det er utroligt vigtigt, at du ikke undgår at gå til tandlægen, fordi du er bange. Det kan nemlig ende mest at koste dig dyrt, hvis du misligholder dine tænders sundhed og din mundhygiejne. Derfor vil denne artikel gerne give dig gode råd til, hvordan du selv kan afhjælpe denne fobi og fortælle dig om, hvad tandlægerne kan gøre for at hjælpe dig.

Hvad kan du selv gøre?

Først og fremmest vil det blive fremlagt, hvordan du selv kan komme din fobi til livs.

 • Dialog
  – Hvis du er bange for at gå til tandlægen, så er et af de mest effektive redskaber faktisk at gå i dialog med din tandlæge. Dette vil være effektivt på flere måder. For det første vil tandlægen have en forståelse for dine følelser, og han eller hun vil kunne tage hensyn til dig ud fra denne forståelse. For det andet kan tandlægen berolige dig, og det vil uden tvivl være givende for dig.
  Det kan sammenlignes med, at personer, som har angst for at flyve, ofte har det meget bedre, efter de har snakket med piloten.
 • Besøg tandlægen
  Dette lyder måske en smule mærkeligt, men det er faktisk logisk nok. For det første vil besøget hos klinikken være med til at skabe positive oplevelser, hvor du finder ud af, at alle vil dig det bedste.
  For det andet er det værste du kan gøre at blive væk. På et eller andet tidspunkt vil det nemlig blive nødvendigt, så hvis du bliver væk gang på gang, så gør du uden tvivl dig selv en bjørnetjeneste.
 • Erkend din frygt
  Ligesom med alle andre fobier, så er det første skridt på vejen at erkende sin frygt. Det er ikke noget at skamme sig over, da odontofobi nærmest er en folkelidelse.

Når du har snakket med din tandlæge og mærket den rare atmosfære, der er i klinikkerne, og du har erkendt din frygt, så mangler du blot én ting. Du skal vælge en tandlæge, som du har tillid til. Denne tillid er endnu et plus ved dialogen, hvor tillid nemlig kan blive opbygget.

Hvad gør tandlægen?

Tandlægen passer godt på dig, og de vil altid dig det bedste. Tandlægen har aldrig for travlt til at tage en samtale med dig, og de vil aldrig presse dig til noget, som du ikke har lyst til, eller som du ikke er klar til.
Herudover er tandlæger blevet utroligt dygtige til at udføre behandlinger, som er 100% smertefri. Så hvis det er smerten, som du er nervøs for, så er dette slet ikke nødvendigt.

Der findes tandlæger, der er specialiseret i tandlægeskræk

Alle tandlæger tager naturligvis tandlægeskræk alvorligt, men der findes faktisk klinikker, hvor alle medarbejdere er specialiseret inden for tandlægeskræk. Heriblandt kan man nævne Tandlægerne på Frederiksberg, hvor du aldrig vil blive kigget ned på, fordi det er et par år siden, at du har været til tandlægen. Derimod vil tandlægerne have en stor forståelse for din frygt, og de vil være stolte af, at du rent faktisk kom ud ad døren, ligesom du også selv bør være.

Disse specialiserede tandlæger er også virkeligt dygtige til altid at kommunikere med patienten, således at der ikke kommer nogle ubehagelige overraskelser. Så hvis du er klar til at overvinde din frygt og få et flot tandpastasmil, så bør du opsøge din tandlæge allerede i dag.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *