
Regeringens afgiftslettelse på strøm gavner også dem med varmepumpe
Regeringen har for nyligt vedtaget, at der for boligejere med elvarme vil være afgiftslettelse på den strøm de bruger. Det betyder kort sagt, at det bliver billigere at være elvarme bruger. Aftalen dækker både den traditionelle elvarme med paneler, men den gælder også de boligejere der har varmepumper. Det eneste krav er egentlig at boligen er registreret som værende opvarmet med elvarme.
Luft til luft varmepumper
Denne type varmepumpe er dækket af aftalen, og det er også på de modeller der i størst udvikling i øjeblikket. Det skyldes helt sikkert, at de er forholdsvis billige at installere, og sagtens kan varme større boliger op.
Modellerne fungerer ved at have en inde del og ude del. Ude delen arbejder med kølemiddel, som der igennem komprimering tilføres varme. Varmen flyttes så over i inde delen, hvor den sendes ind i en varmeveksler, som der føres luft igennem. Det gør at luften varmes op og dermed kan blæses ind i rummet hvor den er installeret som varme.
Modellerne svinger forholdsmæssigt meget i pris. Markedets bedste modeller koster omkring 20.000 kroner plus installation, men man kan også sagtens få en god model for blot 10.000 plus installation. Installationsprisen er typisk på 3000-3500kr.
De helt store fordele ved den her type varmepumpe, er at den udnytter energi i en 1-4 udnyttelsesgrad. Det betyder at den giver 4 gange så meget energi for pengene som den traditionelle elvarme, som siges at have en 1-1 udnyttelse. Hvilket er set over et snit på markedets bedste modeller. Du kan få et overblik over markedet på varmepumpe-guide.dk.
Den helt store ulempe er, at der er tale om centralvarme. Hvilket skal forstås på den måde, at varmen bliver placeret et centralt sted, og derfra skal fordele sig selv rundt i huset. Inde delen er godt nok udstyret med en blæser der blæser luften ud i rummet, og på de fleste modeller kan den også indstilles til at blæse med en vifte for at fordele varmen bedst muligt i rummet. Man siger at man taber 1 grad for hver gang man skifter rum.
Luft til vand varmepumper
Hvor luft til luft modellerne overfører deres energi til luften, så gør luft til vand modellerne det, som navnet antyder, til vand. Det vand der så er tale om, er vandet som føres rundt i varme installationerne i boligen. Det betyder altså, at man allerede skal have enden gulvvarme eller radiatorer drevet af vand, for at kunne overgå til luft til vand.
Alternativt kan man sammen med den nye installation få lavet den vand borne varme installation, men det vil i sagens natur gøre det markant dyre at komme i gang.
Det rå anlæg, uden varme installationer i huset koster i størrelsen 45.000-65.000kr, hvis man så også skal have installeret varmeradiatorer i huset, så runder man hurtigt 100.000kr.
Det kræver derfor typisk en finansiering, at komme i gang med sidst nævnte. Heldigvis kan den hurtigt tjene sig hjem. Mange boligejere vælger at låne i huset, men hvis du ikke har mulighed for det, så kan du finde en oversigt over markedets andre lånemuligheder her. Husk at lave en grundig beregning på besparelsen kontra låne udgifterne inden du kaster dig ud i projektet. Du kan helt sikkert få hjælp hos den håndværker der skal lave installationen.
Sidstnævnte kan også rådgive dig omkring isolering af boligen. Det kan nemlig have markant indflydelse på dimensioneringen af dit varmepumpeanlæg. Det betyder at du enden kan risikere at købe et for lille anlæg hvis isoleringen er dårlig, eller at du kan købe et for stort anlæg hvis isoleringen er god. Måske du har planer om også at efterisolere boligen, hvilket også har indflydelse på den beregninger der ligger i dimensioneringen af dit anlæg.