1/2 mio danskere har fødselsdag i marts – men sommeren haler ind
Share:

1/2 mio danskere har fødselsdag i marts – men sommeren haler ind

Du ved helt sikkert hvornår du selv har fødselsdag og hvornår dine nærmeste fejrer deres, men vidste du at over en halv million danskere kan fejre deres fødselsdag i marts? Helt præcist tager datoen d. 21. marts kagen, men hele måneden har flest fødselsdagsbørn. Måske er du endda en af dem, for marts er faktisk den travleste fødselsdagsmåned i Danmark. Desuden følger både april og maj lige i hælene på marts, hvilket altså gør foråret til den mest dominerende sæson for danske fødselsdage. Men hvordan kan det dog være, tænker du måske?

Det skyldes, ifølge Danmarks Statistik, at vi har mere fritid om sommeren til at kaste os ud i projekt baby, nogle frivilligt og andre ved et uheld, så snart sommersolen samt diverse hellig- og feriedage begynder at melde deres ankomst på kalenderen. Det resulterer altså i forfærdeligt mange forårsbørn, der skal holde deres fødselsdag netop der resten af deres levetid.

Men kurven er knækket og andre måneder begynder at konkurrere med marts. Der er dog blot tale om, at de omkringliggende forårsmåneder for alvor slår igennem og overhaler den hidtidige vinder, marts, indenom. Også sommermånederne juli og august er populære fødselsdagsmåneder. Der er mange teorier bag, en af dem er at I tidligere tider var det sommer romancen (9 måneder efter juni) som førte til en fødsel og i takt med vi forsøger at planlægger graviditeterne mere, så er tendens til at føde i marts faldet en smule. En anden teori er at den øgede tilgængelighed for prævention har betydet at knap så mange børn bliver undfanget i forbindelse med de tidligere midsommerfester.

Overvej dine børns fødselsdato

Man kan selvsagt ikke selv bestemme, hvilken dato man får sine børn. Det har naturen helt styr på, men hvis du er typen der har familier med meget tætpakkede programmer eller børn, der er født inden for et specielt tidsrum, som eksempelvis med fire fødselsdage i marts alene, kan du med lidt snilde og planlægning selv bestemme, hvilken måned dit barn sandsynligvis fødes.

Mange med børn i sommerferien oplever eksempelvist, at det kan være svært at få samlet klassekammeraterne til den store dag, da de fleste er ude og rejse eller holder ferie med deres familie andetsteds. Det samme gør sig gældende for børn, der bliver født tæt op af store helligdage som i juletiden eller ved nytår. Man kan selvfølgelig altid vælge at rykke barnets fødselsdagsfejring, men det er trods alt sjovest at fejre på sin aktuelle fødselsdag.

Det er de færreste mennesker, der gider planlægge deres graviditet efter en eventuel fødselsdato, men for andre er det måske en relevant nok ting at overveje. En fødselsdato er trods alt for livet.

Hold fødselsdag på budget

Hvis I er mange, der har fødselsdag i samme tidsrum eller bare hvis budgettet er strammere, end det plejer, kan du alligevel godt holde en rigtig fin fødselsdag. Det kræver bare, at du selv giver festen en hurtig skalle og selv springer i køkkenet. Det kan nemlig godt blive dyrt at købe mad ude fra eller få en kage fra bageren. Det er der heller ingen grund til, det tager nemlig ganske få minutter at bage din egen og dermed spare nogle vigtige penge. Lad ligeledes være med at købe pynt i festbutikker, men tag derimod en pakke danske flag med fra supermarkedet, når du alligevel skal ned og handle til din fødselsdagskage.

Et andet nemt og overskueligt trick til at spare nogle penge på din fødselsdagsfest er at invitere til en let frokost, fremfor en stor og overdådig aftensmad. Så kan du ofte slippe med et par nybagte boller, lidt kage og måske noget frugt samt kaffe. Det er en forholdsvis billig men alligevel traditionel dansk fødselsdagsmiddag.

Slutteligt kan du selvfølgelig holde din fødselsdag hjemme hos dig selv. Selvom du måske endda fejrer en stor, rund fødselsdag behøver du altså ikke kaste dig ud i at leje det lokale forsamlingshus eller større. I stedet kan du holde det derhjemme, måske kan du sætte en pavillon eller et telt op i haven, hvis vejret er til det.

Sådan laver du den fedeste fødselsdagsfest

Lad os være ærlige, man bliver aldrig for gammel til at fejre sin fødselsdag. Det behøver ikke altid være i stor stil og med et to-cifret antal gæster, så fejr fødselsdag på den måde, der passer dig bedst. De bedste fødselsdage er altid dem, hvor man kan mærke, at personen i centrum har det rart. Det betyder blandt andet, at for at holde den fedeste fødselsdagsfest, bør du kun invitere mennesker som du oprigtigt har lyst til at spendere dagen med. Du behøver ikke invitere din nabos børn eller Tante Ingrid, hvis du ved, det ikke bidrager med nogle positive følelser på din fødselsdag.

Det er nemlig vigtigt at huske, at din fødselsdag er din dag og det er derfor vigtigt, at du har det rart. En anden god idé til at lave den fedeste fødselsdag, er at lave et fest-tema, som dine gæster bliver inkluderet i. Om det bliver med det helt store skrud og udklædning, eller bare tema-fokuseret oppyntning, er helt op til dig. Et tema er bare en sjov og anderledes måde at skille sig ud på.

Nemme mad-idéer til fødselsdagen

Hvis du får huset fyldt med venner og familie til fødselsdag hjemme hos dig selv, kan det være uoverskueligt at stå bøjet over kødgryderne hele dagen inden, for at alle kan få noget at spise. Derfor finder du her nogle nemme ideer til hvad du kan lave, som hverken ødelægger budgettet eller tager al din tid. Boller med smør og andet pålæg har altid været en klassiker og er det endnu. Det samme er kage. Begge deler tager få minutter at bikse sammen og smide i ovnen. Hvis du vil gøre det endnu lettere, kan du købe en færdigpakke eller et færdigprodukt.

Hvis du får gæster til aftensmad er der et væld af muligheder af mad, du kan servere for dine gæster. En nem løsning er at servere forskellige tærter, eksempelvis med laks, grøntsager eller kylling. Så er der noget for enhver smag. Du kan også lave tapas eller mindre pindemader og servere noget godt at drikke.

Hvis du fejrer en rund fødselsdag eller bare gerne vil vælge en nem, men særdeles lækker løsning, kan du bestille mad udefra.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *