Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /var/www/3december.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bliv klogere på internetdomæner og den danske lovgivning omkring disse - Magasinet 3. december
Bliv klogere på internetdomæner og den danske lovgivning omkring disse
Share:

Bliv klogere på internetdomæner og den danske lovgivning omkring disse

Går du og overvejer at starte din egen hjemmeside eller har du spørgsmål i forhold til domæner i forbindelse med arbejde? I så fald kan det betale sig at sætte sig ind i domænets betydning samt lovgivningen omkring dette. For selvom det at oprette et domæne virker simpelt nok, skal man være opmærksom på nogle ting på vejen.

Hvad er et domæne?

Du sidder måske og undersøger, hvad der skal til for at oprette en hjemmeside og undrer dig i den forbindelse over, hvad et domæne er. Selvom det virker åbenlyst, kan det være lidt svært at forstå præcist, hvad et domæne er. For at en hjemmeside skal kunne ses på internettet, kræver det, at denne hjemmeside har et domæne.

Domænet er hjemmesidens adresse, hvilket også betyder, at domænet er, hvad du vælger at kalde din hjemmeside. Hver hjemmeside på internettet har sit eget unikke domæne, så to forskellige hjemmesider ikke har det samme domæne. Man kan kalde sit domæne mange forskellige ting, men det giver oftest bedst mening at navngive sit domæne noget, som relaterer til hjemmesidens indhold.

Hvordan finder jeg et domænenavn til min hjemmeside?

Når du skal navngive dit domæne, vil du måske løbe ind i lidt problemer. Det ville være dejlig nemt, hvis man måtte vælge frit på alle hylder ved navngivning af sit domæne. Det fungerer desværre sådan, at domænenavnet skal være ledigt, for at du kan tage det i brug. Det betyder, at du skal tjekke, om der er andre hjemmesider, der benytter det domænenavn, du overvejer, inden du går videre i processen.

Dette kan man gøre på forskellige hjemmesider på internettet. Her kan du f.eks. se om informationer om det domæne, du overvejer, hvis der er en anden side, der benytter det. Du skal herudover undersøge, hvor meget det koster for dit valgte domæne. Prisen på domænet plejer ikke at være en dyr udgift i det store hele, når man skal oprette en hjemmeside.

Skal jeg være ekstra opmærksom på lovgivningen omkring domæner?

Hvis du er nysgerrig omkring loven vedrørende domæner, kan du søge på ”domæneloven”. Det er hvad man kalder den gældende lovgivning omkring domæner og domænebrug. Ligesom med så meget andet, skal man selvfølgelig være opmærksom på lovgivningen omkring domæner, inden man begynder en hjemmeside.

Erhvervsstyrelsen er med til at administrere diverse regler omkring domæner i Danmark og retningslinjerne for dette. Det vil bl.a. sige, at Erhvervsstyrelsen er tilsynsmyndighed overfor Dansk Internet Forum (DIFO), hvilket betyder, at de skal sørge for, at DIFO lever op til deres rolle og forpligtelser som administrator for domæner i Danmark. Det er DIFO’s ansvar at repræsentere internetsamfundet, og fastsættelsen af regler på internettet sker derfor igennem DIFO. Det danske internetsamfund er dog selv i høj grad med til at sætte rammerne for de gældende regler på internettet. Hvis du er i tvivl omkring visse elementer i lovgivningen omkring domæner, kan du derfor prøve at sætte dig mere ind i domæneloven og de forpligtelser, der kommer med ved at have et domæne.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *