Almindelig hudsygdom kan afhjælpes på mange måder
Share:

Almindelig hudsygdom kan afhjælpes på mange måder

Når man taler om hudsygdomme, så er psoriasis en af de mest almindelige. Målingerne viser, at ca. 2-3 procent af befolkningen i Danmark er ramt af denne hudsygdom. Derudover så viser den sig lige så hyppigt i kvinder, som den gør i mænd. Det er normalt, at man får sit første udbrud i starten af 20’erne. Typisk vil det komme i forbindelse med en infektion i kroppen, hvor kroppens immunforsvar er nede. Men hvad er psoriasis, hvordan føles det og hvad kan du selv gøre for at pleje det? Alt dette får du svar på i denne artikel.

Hvad er psoriasis?

Som sagt, så er det en hudsygdom. Udover dette, så er den både arvelig og kronisk. Det vil sige, at du ikke kan slippe af med den, men man kan opleve længere perioder, hvor den ikke viser sig i udbrud.

Rent etymologisk så stammer ordet for det græske ord for kløe. Selve sygdommen viser sig i fortykkede plamager el. pletter på kroppen, som er røde og har skæl. Typisk er hårbunden, albuerne, knæene og den nedre del af ryggen de mest ramte områder. Der findes forskellige former for denne hudsygdom, og det varierer også, hvor hårdt ramt man er af den.

Man ved meget om, hvordan dette sker. Man ved ikke alt. Man regner med, at de hvide blodlegemer er en af hovedårsagerne til, at psoriasis udvikler sig. De er et fast inventar af kroppens immunforsvar, de hvide blodlegemer altså, og det, der sker, er at de modtager signaler til at bevæge sig ud til huden, hvorefter hudcellerne begynder at dele sig mere end sædvanligt. Som allerede nævnt ovenfor, så kan denne proces sættes i gang af infektion, stress og af noget medicin, såsom litium, som man typisk bruger i behandlingen af bipolar sindslidelse. Når processen er sat i gang, så udvikler hudcellerne sig meget hurtigt, nemlig i løbet af 3-4 dage i modsætning til den normale udvikling på ca. 28 dage, hvorfor der kommer en overdannelse af hud, nemlig skældannelsen.

Hvis man ser nærmere på huden, så kan man se, at huden er fyldt af betændelse og de hvide blodlegemer er større end, hvad de normalt ville være.

Hvad kan man selv gøre? CBD olie kan være løsningen

Hvis man har mistanke om, at man har psoriasis, så skal man gå til egen læge og få stillet en diagnose. Når lægen har diagnosticeret dig, så findes der forskellige behandlingsmetoder, som man kan benytte sig af.
Derudover så findes der også præventive foranstaltninger, som man kan tage, hvis man kender de faktorer der leder til psoriasis. I denne forbindelse, så skal man have sine stressniveauer ned, stoppe med at ryge og ikke indtage så meget alkohol, og undgå nogle former for medicin, da disse kan være med til at udløse et udbrud og forværre tilstanden af sygdommen i din hud. Et lidt mere alternativt men effektiv middel mod psoriasis er CBD-olie, eller cannabisolie. Denne olie reducerer irriteret el. smertefuld hud. Den har også antiinflammatoriske egenskaber. Derfor er cannabisolie god for folk med psoriasis.

Rasmus er redaktør på 3. december.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *