
Bliv klogere på boligmarkedets udvikling
Boligmarkedet er lige for tiden besværligt at manøvrere rundt på. Det har været ganske voldsomt siden finanskrisen i 2008, og lige for tiden er markedet gået amok i København. Der er gisningerne om, at det ligner en tilsvarende situation, som da boligboblen sprang for godt et årti siden. Hvorvidt det er sagen må være op til finans- og boligeksperter at vurdere. Uanset hvad er boligmarkedet i København, og i givne perioder også i Aarhus, gået amok. Lige for tiden hører vi meget om, hvordan der er stor mangel på studieboliger. Dette er dog mest forbeholdt perioderne omkring især august og september, fordi alle landets unge kommer ind på deres studier. Dette er dog et udmærket eksempel på, hvordan priserne på boligmarkedet er enormt påvirkelige efter idéen om udbud og efterspørgsel.
Netop i disse perioder stiger priserne nemlig markant på forældrekøbsegnede lejligheder, især fordi mange anser det som værende en god investering. Men kan det blive ved med at være dette? Det er ikke sikkert. Er du i tvivl om, om du bør købe eller leje et sted i København, kan du spille sikkert og nøjes med at bo i lejede lejligheder i København er netop der, hvor risikoen, men også gevinsten, er størst, fordi boligerne er dyrest. Du kan følge linket og finde en lejebolig i København, hvilket er en god idé, fordi antallet af ejerlejligheder til forældrekøb generelt er skrumpet enormt i landets universitetsbyer. Undersøgelser viser nemlig, at de små, studieegnede ejerlejligheder er blevet færre. For tiden er der knap 600 ledige lejligheder i hovedstaden, mens der i 2006 var på den gode side 3000 lejligheder. Altså er udbuddet faldet markant, samtidig med at efterspørgslen har været stigende.
Flyt længere væk fra centrum – og få mere penge til mere
Selvfølgelig er tilstandene værst i København, hvor der også er stor mangel på studieboliger tæt på universiteterne. Men for alle, som ikke er studerende, er det også besværligt at finde et sted at bo, som er inden for et nogenlunde prisniveau og stadig centralt. Det har at gøre med, at boligmarkedet i dagens Danmark er gennemsyret af ulighed, især i hovedstaden. Med andre ord vil boligerne blive billigere, desto længere man kommer ud i området, ligesom at de faktiske beboere også typisk har mindre indkomst desto længere væk fra København K, man kommer.
Med alt dette in mente giver det også mening, at man kan få langt flere penge til rådighed, hvis man flytter længere væk fra byen. Naturligvis vil de fleste foretrække at gå eller cykle på arbejde, men tvinger man sig selv til at tage en tur i Københavns offentlige transport, så kan der altså spares. Ligeledes vil der være flere penge til rådighed, eftersom huslejen bliver lavere. Især hvis der er tale om en lejebolig, vil det give mening. Dette vil i højere grad give plads til flere boliggoder i budgettet, hvilket kan udmunde sig i eksempelvis bedre bredbånd, som kan være dyrt, hvis det skal være et godt abonnement.
Dagens pointe: få råd til mere
Har man råd til en investering tæt på centrum, er det muligvis værd at tage chancen, især fordi værdien med stor sandsynlighed bliver øget. Men har man ikke det, eller ønsker man ikke at tage chancen med en bolig i indre København, er pointen således, at der også kan være fordele ved at finde sig en bopæl med lavere husleje, hvilket giver et mere omfavnende budget og dermed penge til flere fornøjelser.